Bu Blogda Ara

28 Şubat 2011 Pazartesi






Tarihi Saat Kulesi – Prag 
Prag’ta, Eski Şehir Meydanı’nda, yani şehrin tam kalbinde bulunuyor. 15. yüzyıl sonlarında Charles Üniversitesi’nde profesör olan Hunuş Usta tarafından yapılmış. Amacı, Kutna Hora şehrindeki Kemikli Kilise’de olduğu gibi insanlara bir mesaj vermek: “Herkes bir gün geldiği yere geri dönecek yani elbet bir gün toprakla özleşip ölecek!” Saati yapar yapmaz dünyanın en önemli adamı haline geldi. Kral’dan daha fazla adı duyulmaya başladı. Avrupa’nın her yerinden insanlar Prag’a sadece saati görmeye geldi.

Rivayete göre; Hunuş Usta’ya başka ülkelerden de teklifler gelir, fakat Hunuş usta bu teklifleri reddeder. Zamanla bu teklifler Kral’ın kulağına kadar gider ve Kral, Hunuş Usta’nın saati başka bir yere de yapmasını önlemek için onun gözlerine mil çektirir. Kör olan Hunuş Usta da kendini saatin mekanizmasına bırakarak intihar eder. Asıl amacı saati bozmaktır, saati bozarak intikamını alır. Saati 50 yıl kadar çalıştıramazlar, daha sonra başka bir saat ustası onarır. Hunuş Usta’nın saati, Güneş’in, Dünya’nın ve Ay’ın konumlarını gösteren astronomik bir saat. Saatin dış tarafındaki rakamlar İbranice. Bu Babil saatini gösteriyor.




Saatin etrafında 4 tane kukla var. Bu kuklalar insanlara neleri yapmamaları gerektiğini anlatıyor. Soldan en baştaki, elindeki aynayla kendine bakıyor; “kendini beğenmişliği” sembolize ediyor. Onun yanındaki kukla, elinde altın torbası olan bir Yahudi; “cimriliği” sembolize ediyor. Bir yandaki kukla ise iskelet; “yaşama karşı isteksizliği” anlatıyor. Sonuncu kukla, elinde mandoline benzer bir müzik aleti bulunan adam; “gece hayatına ve sefahate düşkünlüğü” anlatıyor. Saatin altında da insanlara yapmaları gerekenleri anlatan 4 kukla var. Bu kuklalar da, bilime, adalete, astronomiye ve eğitime önem veriyor. Her saat başı, İsa’nın 12 havarisi de pencerenin önünden geçerek ufak bir gösteri yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder