Bu Blogda Ara

28 Şubat 2011 Pazartesi









Tac Mahal - Hindistan 
Babür İmparatorluğu'nun 6. hükümdarı Şah Cihan -Şah-ı Cihan tarafından, Hindistan'ın Agra şehrinde , Jumna Nehri'nin kıyısında yaptırılmış. Efsaneye göre yapımı bittikten sonra, türbe işçilerinin kolları aynı yapıttan bir tane daha yapılmaması için kesilmiş. Bugün Hindistan'ın en fazla turist çeken bölgesi. Bulunduğu şehrin bir çok noktasından açıkça görülebilen Tac Mahal, Türk-İslam Mimarisi'nin en önemli yapıtları arasında yer alıyor.

Dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt olarak kabul edilen bu türbe, Şah Cihan'ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Arcümend Banu'nun doğum sırasında ölümü üzerine, onun hatırasına yaptırılmış. Agra ilinin dışında Yamuna Irmağı'nın kıyısında, 305 x 580 metre ölçülerinde dikdörtgen avluda yer alan Tac Mahal, dört cephesinin ortalarında 33 metre yüksekliğindeki taç kapılarıyla 75 metre yüksekliğindeki anıt kubbeyi çevreliyor. İç mekanı örten 30 metre yüksekliğindeki alt kubbeyle üst kubbe arasında türbe mekanı kadar ölü hacim var.

Mümtaz Mahal ve Şah Cihan'in sandukaları üst katta, kubbenin altında. Sandukaların bulunduğu yerdeki kubbede insan ağzından çıkan her ses 7 kez yankılanacak şekilde bir akustiğe sahip. Şah'ın ve eşinin asıl lahitleri ise, en alt katta bulunuyor. Taç Mahal'in yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olan duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci mevcut. Mehtaplı gecelerde bile aydan daha parlak görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder